emma

Heliga Birgitta

Birgitta Birgersdotter föddes 1303 och dog 1373.

Birgitta blev uppväxt på Finsta gård i Uppland och av gården finns inga kvarlevor kvar idag.

Den 7 oktober 1391 helgonförklarades Birgitta. I Sverige är Birgittadagen den 7:e oktober men i övriga världen är det den 8:e oktober.

Hennes religiösa tro började tidigt då hon vid 10 års ålder för första gången såg korsfäste Kristus. En annan gång såg hon även hur jungfru Maria satte en krona på hennes huvud. Allt detta kom att prägla hennes liv. Vid 13 års ålder giftes hon bort till 18 åriga Ulf Gudmarsson och de skaffade 8 barn tillsammans, men allt detta var mot hennes vilja hon ville gå i kloster och troget tjäna Kristus precis som Maria gjorde. Nu fick hon istället bli en vardagsarbetes Marta. Birgitta levde som hustru i 28 år på Ulvåsa gård några mil öster om nuvarande Motala. 1344 dog maken Ulf och när han gjorde det släppte Birgitta allt, hon lämnade till och med vigselringen i hans grav för att en gång för alla känna sig fri och kunde gå sin egen väg. Efter Ulfs död stannade hon kvar en tid på Alvastra kloster. Birgitta började få uppenbarelser och kände sig kallad att bli "Kristi brud och språkrör". I en av uppenbarelserna får hon reda på att hon ska grunda en ny klosterorden, det ska bli ett dubbelkloster för både munkar och nunnor. I ett testamente 1346 bekräftar Magnus Eriksson att han skänker Vadstena kungsgård till ett kloster mot löfte att kungen och drottningen får sin gravplats i kyrkan.


 För att få grunda en ny klosterorden måste man ha påvens godkännande, så därför beslutar sig Birgitta att resa till Rom. 1349 gav hon sig iväg till Rom, när hon kom fram blev hon besviken eftersom staden var fattig och husen illa underhållna. Även om det var jubelår 1350 så flyttade inte påven tillbaka till Rom. Påven bodde under den här tiden i Avignon i Frankrike. Birgitta arbetade hårt på att få påven att flytta tillbaka till Rom och att få sin nya klosterregel godkänd. Först 1370 godkände påven Birtittinerorden. Det skulle bli ett dubbelkloster för både munkar och nunnor med gemensam kyrka och skilda boningshus. De Birgittinerkloster som finns idag är endast för nunnor.  Under större delen av sina år i Rom bodde Birgitta i ett hus vid Piazza Farnese. Det var här hon dog den 23 juli 1373. Huset skänktes efter hennes död till Vadstena kloster som gjorde det till ett härbärge för svenska pilgrimer. Klostret i Vadstena invigdes under högtidliga former 1384 och Birgitta helgonförklarades i Rom 7 år därefter. Klostret i Vadstena byggdes så som Birgitta hade sagt, Birgittas dotter Katarina blev den första abbedissan. Det var abbedissan som bestämde i hela klostret, men när det gällde andliga saker bestämde priorn. Nunnorna skulle sy och hjälpa fattiga och sjuka, munkarna skulle sörja för själavården och predika varje söndag.

Abbedissa = föreståndarinna för nunnekloster

Priorn = kloster föreståndare (män)

Emma som inte kan få arbeten på andra sätt :P


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0